Op weg naar duurzaam leiderschap
Graag help ik jou of jouw team om duurzaam leiderschap te ontwikkelen en uit te bouwen om vanuit daar mee te werken en te bouwen aan een levensondersteunende maatschappij. Dit doen we onder andere door aan een persoonlijke transitie te werken, door eerst naar binnen te keren en dan weer naar buiten. Echte verandering begint altijd in jezelf. Ik geef trainingen, workshops en lezingen hierover, altijd op maat gemaakt, zodat ze passen bij jullie doelen.
Herken jij dit?
- Jij en jouw team willen werk maken van de persoonlijke transitie die nodig is om het soort leiderschap te kunnen tonen dat we nodig hebben in de wereld. Het leiderschap waarvan onze kinderen en kleinkinderen later zullen zeggen: ik ben zo dankbaar dat jullie zoveel moed hebben getoond om te doen wat nodig was om onze wereld leefbaar te houden.
- Jij en jouw team willen een nieuwe koers gaan varen met betrekking tot één of meerdere duurzaamheidsthema’s en jullie willen daar graag in gefaciliteerd worden.
- Jij en jouw team willen graag een positieve bijdrage leveren, niet een beetje minder slecht, maar zo goed mogelijk.
- Jij wilt voor jouw organisatie graag een (diepe) verandering in bewustzijn in gang zetten om zo goed mogelijk bij te dragen aan een levensondersteunende samenleving en je wilt daarin graag gefaciliteerd worden.
- Jij en jouw team of groep willen graag een ‘hands-on’ workshop/teamdag rondom het thema duurzaam leiderschap.
Hoe ik helpen kan
Workshops & trainingen
Team/groepsbegeleiding naar duurzaam leiderschap
- In één of meerdere sessies duurzaam leiderschap (verder) ontwikkelen.
- Unieke en holistische aanpak, de aanpak is een ervaring op zich.
- Nieuwe perspectieven: we ontdekken nieuwe manieren van kijken.
- Gezamenlijk de koers en inhoud bepalen van jullie team/project/programma.
- Uit de rat-race en werken vanuit rust, ruimte en verbinding.
- Bouwen aan een regeneratieve cultuur met compassie, samenwerking en waardering van elkaars talenten.
- Programma inhoud en duur bepalen we in overleg, afhankelijk van de gewenste uitkomsten.
Lezingen
Interactieve lezing over duurzaam leiderschap
- Niet alleen zenden, maar interactie en deelname van het publiek.
- Duur van de lezing is in overleg.
Met onder andere: - Inzicht in de werking van open systemen en het belang ervan.
- Belangrijke inzichten uit de wetenschap en oude inheemse tradities.
- Een andere vorm van macht.
- Klimaatdepressies/eco-anxiety en het belang van onze emoties.
- Het creëren van actieve hoop en duurzaam leiderschap.
Mijn visie op duurzaam leiderschap
We leven in tijden van crises. Extreem droge zomers, hitterecords, dreigende water tekorten, grote sociale ongelijkheid, dierenmishandeling, oorlogen, vergiftiging van bodem, water en lucht en verlies van biodiversiteit zijn overal op de wereld aan de orde van de dag. Vele van deze problemen bestaan al decennia, voor sommigen werd al ruim voor mijn geboorte gewaarschuwd, bijvoorbeeld in Limits to Growth van de club van Rome. In al die decennia zijn we helaas weinig opgeschoten. Op sommige vlakken hebben we vooruitgang geboekt maar over het geheel genomen staan we er slecht voor. In 2009 waren we 3 van de toen 7 vastgestelde planetaire grenzen overschreden, inmiddels zijn het er 6 van de 9.
We hebben dus alle leiderschap voor een levensondersteunende samenleving nodig. Het goede nieuws is: iedereen kan leiderschap tonen en ik laat je graag zien en ervaren hoe. Je hoeft daarvoor geen minister president of een CEO van een bedrijf te zijn (mag wel natuurlijk).
Een veel vergeten onderdeel van duurzaam leiderschap is de emotionele kant ervan. We zijn geneigd te denken, en dat is ons heel lang verteld, dat we rationele wezens zijn en dat we vooral met onze ratio problemen kunnen oplossen. En toch heeft diezelfde ratio er voor gezorgd dat we ondanks alle kennis, technologieën en goede bedoelingen 6 van de 9 planetaire grenzen over zijn. Daarom heb ik in mijn aanpak ook aandacht voor de niet rationele kant, want als we onze pijnlijke emoties over de crises ontkennen of wegduwen, hebben we eigenlijk niets om op te lossen. Of, althans, zo lijkt het. Maar zodra we het toelaten, is er reden om het anders te willen, om te bouwen aan iets waar we blij van worden of aan een wereld zoals we graag zouden willen dat onze kleinkinderen of achter-, achterkleinkinderen haar aantreffen over 20, 50 of 100 jaar. Ik werk o.a. graag met ‘Het werk dat weer verbindt’ van Joanna Macy. Het gaat de diepte in en het is werk dat moed, creativiteit en solidariteit in ons losmaakt om samen te werken aan rechtvaardigheid en het ecologisch welzijn van onze aarde en dus van onszelf.