‘Het werk dat weer verbindt’ (HWDWV) is een vorm van groepswerk die geschikt is om aan allerlei ecologische, duurzaamheids- en sociaal maatschappelijke problemen te werken. Verderop kun je meer lezen over de inhoud van HWDWV.
Voor wie?
HWDWV is heel veelzijdig en inzetbaar voor vele soorten problemen/thema’s, maar het is in ieder geval wat voor jouw organisatie of groep als je je herkent in één of meerdere van de onderstaande punten:
- Voor groepen die aan een nieuw project of programma gaan beginnen rondom één of meerdere duurzaamheidsthema’s en dat een keer op een andere manier willen doen.
- Voor groepen die werken aan een duurzaamheidsthema en hun plannen willen herijken of de koers willen verleggen.
- Voor elke groep die op een andere, meer belichaamde en voelende manier, met ecologische/duurzaamheidsproblematiek aan de slag wil gaan.
- Voor iedereen die zich in verbinding met elkaar wil inzetten voor een leefbare planeet.
- Voor iedereen die met regelmaat overvallen wordt door emoties zoals angst (voor wat nog komen gaat), boosheid, verdriet en machteloosheid over de staat van de wereld en die wil leren hoe daar beter mee om te gaan en wat er aan te doen.
- Voor iedereen die niet meer het gevoel wil hebben er alleen voor te staan of niks te kunnen doen omdat ‘het toch al te laat is’.
- Voor iedereen die de diversiteit van talenten en krachten in de eigen groep (beter) wil leren kennen en inzetten.
Waarom HWDWV kiezen?
Als je kiest voor HWDWV dan kun je een aantal van de onderstaande uitkomsten verwachten. Welke dat precies zijn, hangt af van jullie wensen en het uiteindelijke programma en de tijd die we samen hebben. Dat programma maak ik natuurlijk altijd in overleg:
- Je leert jezelf beter kennen (verbinding met jezelf).
- Je leert elkaar beter kennen (verbinding met elkaar).
- Je kunt ervaren dat je (wel degelijk) in staat bent sterke gevoelens over de betreffende problematiek te ervaren en onder ogen te zien, zonder dat je er helemaal in verzuipt.
- Je kunt je onderdeel voelen van iets dat groter is dan jij.
- Je leert je relatie tot de natuur beter kennen (verbinding met de natuur).
- Je leert diep en actief te luisteren.
- Je leert een (werk) cultuur van empathie en samenwerking te bevorderen.
- Je bent in staat om ongemakkelijke of moeilijke dingen met elkaar te delen in een veilige setting.
- Je bepaalt samen wat jullie met jullie project/idee/programma willen gaan doen en hoe.
- Je maakt gebruik van elkaars advies, tips en netwerk om jullie doelen te kunnen gaan verwezenlijken.
- Je leert de diversiteit in talenten en krachten in de groep zien en waarderen.
- Je stapt samen uit de rat-race die vrijwel alle problemen mede heeft veroorzaakt en benadert jullie plannen/ideeën/project/programma vanuit rust, ruimte en verbinding.
- Je eigen kracht en macht om een bijdrage te leveren (her)ontdekken.
Over ‘Het werk dat weer verbindt’
HWDWV is een methode van Joanna Macy waarin er de broodnodige ruimte is om gevoelens van bijvoorbeeld verdriet, machteloosheid, angst en woede te kunnen delen in een veilige omgeving. En die vervolgens om te buigen naar positieve actie. Als we die pijn om de wereld ontkennen of onderdrukken, ondermijnen we ook onze eigen kracht om bij te dragen aan de wereld zoals we die graag zouden zien. Door ons te openen voor deze pijnlijke gevoelens en ze te doorvoelen, kunnen we die pijn beginnen te zien als een teken van onze liefde en zorg voor en onze verbondenheid met deze planeet. Als onze ratio alleen in staat was om de vele crises die we nu kennen op te lossen, dan had ze dat al lang gedaan. Daarom hebben we methodes als HWDWV nodig om op een ander niveau oplossingen te creëren. Of zoals Einstein het zei: je kunt problemen niet oplossen met de manier van denken die de problemen heeft veroorzaakt.
We leven in tijden van crises. Extreem droge zomers, hitterecords, dreigende water tekorten, grote sociale ongelijkheid, dierenmishandeling, oorlogen, vergiftiging van bodem, water en lucht en verlies van biodiversiteit zijn overal op de wereld aan de orde van de dag. Al deze crises stemmen je over het algemeen niet blij of gelukkig. Al decennia besteden we aandacht aan (technische) oplossingen voor deze crises en het lukt ons tot nog toe maar niet om voldoende verandering te bewerkstelligen. Een belangrijke vergeten factor is ons gevoel over al deze crises. In de waan van de dag kijken we graag en snel de andere kant op of kiezen ervoor te geloven dat het allemaal vast wel mee valt. Desondanks ervaren veel mensen tegenwoordig klimaatdepressies en zogenaamde eco-anxiety. Dat is natuurlijk niet gek als je nadenkt over alle ecologische achteruitgang. HWDWV is een krachtig tegengif hiertegen. En het goede nieuws is dat juist deze negatieve gevoelens aan de basis staan van het bouwen aan een toekomst op deze planeet die weer bruist van het leven en waarin we hebben geleerd weer in balans met ons huis, de aarde, te leven. Precies dat, is waar Het Werk Dat Weer Verbindt (HWDWV) bij helpt.
This is a dark time, filled with suffering and uncertainty. Like living cells in a larger body, it is natural that we feel the trauma of our world. So don’t be afraid of the anguish you feel, or the anger or fear, because these responses arise from the depth of our caring and the truth of our interconnectedness with all beings. ~ Joanna Macy
HWDWV is een verzameling oefeningen en rituelen ontwikkeld door de Amerikaanse activiste, systeemdenker en Boeddhist, Joanna Macy. Het is uitermate geschikt om met groepen te werken aan ecologische en sociaal-maatschappelijk problemen. HWDWV helpt ons om onze aangeboren verbindingen met onszelf, met elkaar en met de zelfhelende vermogens van het levensweb waar we deel van uit maken, opnieuw te ontdekken en ervaren. Van daaruit kunnen we de kracht vinden om allerlei emoties die we soms liever wegdrukken, toe te laten, ze te eren en de bron te laten zijn voor herstel en heling. Zolang we onze emoties wegdrukken of wegstoppen, kunnen we niet werkelijk de uitdagingen van deze tijd aangaan. Het is net als met persoonlijke problemen. Je kunt ze misschien een hele tijd negeren of verdringen, maar uiteindelijk komen ze des te harder weer bij je terug. Zo gaat het met wereldlijke problemen ook. De risico’s van het negeren van deze ‘pijn om de wereld’ zijn bijvoorbeeld innerlijke vervreemding, gevoelens van machteloosheid, het burn-out syndroom en het aanwijzen van schuldigen en zondebokken. Geen van deze gevolgen zijn plezierig en wenselijk voor individuen of de maatschappij.
De Spiraal
HWDWV werkt met een spiraal die vier fasen kent. De eerste fase is die van dankbaarheid. Als we ons dankbaar voelen, kunnen we makkelijker ons hart openen. Dat komt van pas in de tweede fase; de pijn om de wereld eren. Hierin stellen we ons open voor het verdriet, de leegte, de boosheid, de angst en andere emoties die we hebben vanwege de slechte staat waarin ons thuis, de aarde, zich bevindt. In de volgende fase, met nieuwe ogen kijken, leren we anders te kijken naar die pijn, anders te kijken naar onze relatie met de natuur en anders te kijken naar onze relatie met tijd. Dit maakt onze ‘pijn om de wereld’ lichter en we zullen zien dat het de weg opent voor de laatste en vierde fase. Deze fase heet weer op pad en gaat over wat en hoe we als individu maar ook als groep willen gaan doen om te werken naar een levensondersteunende samenleving.
Aanbod
HWDWV leent zich voor veel verschillende invullingen. Tot de mogelijkheden behoren:
- Een workshop van 2-3 uur waarin we een deel van de spiraal doorlopen (vaak in ieder geval de eerste twee stappen; dankbaarheid en onze pijn om de wereld eren met een klein stukje ‘met andere ogen kijken’).
- Een dagdeel waarin we een deel of de hele spiraal (in vogelvlucht) doorlopen.
- Een hele dag.
- Meerdere dagen.
In overleg kijken we samen wat passend is voor jouw organisatie/groep. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bel/app/mail me voor een afspraak en een prijsindicatie.